- Tivoliweg 49 A 4561 HK Hulst
- Maandag - Vrijdag: 08.00 - 17.00u
- 0114 - 314075 (tot 16:45u)
Wat is een brug?
Een brug wordt gemaakt om één of meerdere ontbrekende tanden of kiezen te vervangen. Een brug wordt vast gecementeerd op twee of meer ‘pijlers’. Dit zijn tanden of kiezen die omslepen zijn tot een ‘stompje’ aan weerszijden van de open ruimte van het ontbrekende element.
De brug bestaat dus uit twee kronen. Deze kronen passen op de pijlers. Daarnaast bestaat een brug uit een brugtussendeel die de open ruimte op dient te vullen. Dit wordt ook wel een ‘dummy’ genoemd. Dit brugtussendeel kan uit één of meerdere dummy’s bestaan. Dit hangt af hoe groot de open ruimte is die opgevuld moet worden.
Er zijn verschillende materialen waarmee een brug gemaakt kan worden. De tandarts adviseert en bespreekt welk materiaal het meest geschikt is voor u. Dit is afhankelijk waar in uw mond de brug geplaatst zal worden en wat de functie is van de brug. Er wordt naar uw natuurlijke tanden gekeken om de kleur van de brug te bepalen.
De behandeling
De tandarts omslijpt de pijlers tot een ‘stompje’. Dit gebeurd onder plaatselijke verdoving, zodat u geen pijn ervaart. Daarna maakt de tandarts verschillende afdrukken van de omslijpingen en de omliggende tanden en kiezen. Meestal plaatst de tandarts een dun draadje tussen de tanden en het tandvlees om het tandvlees van de tanden/kiezen af te houden. Op deze manier kan er een zo nauwkeurig mogelijke afdruk gemaakt worden. In het tandtechnisch laboratorium worden de afdrukken gebruikt om de brug op de juiste hoogte en grootte te maken.
Het duurt twee weken tot de definitieve brug klaar is. In de tussentijd wordt er een tijdelijke brug over uw tanden/kiezen geplaatst, ook wel een noodbrug genoemd. U kunt met de tijdelijke brug gewoon eten, maar deze is niet zo sterk als de definitieve brug. Het is dus wel belangrijk dat u voorzichtig bent met de noodbrug.
Tijdens de afspraak voor het plaatsen van de brug wordt de brug eerst gepast. Er wordt gecontroleerd of de brug in zijn geheel mooi aansluit en niet te hoog is als u dichtbijt. Vervolgens wordt de brug vastgezet met een daarvoor bestemd cement.
Losse brug
De mogelijkheid bestaat dat het cement na verloop van tijd loslaat waarmee de brug is vastgezet. Hierdoor kan de brug van zijn plaats komen. Als dit gebeurt, neemt u dan direct contact op met de praktijk. Uw tandarts kan de brug in de meeste gevallen weer terug vastmaken. Ook als u de brug niet lekker vindt zitten of indien er zich een ander probleem voordoet, neemt u gerust contact met ons op.