•   Tivoliweg 49 A 4561 HK Hulst
  •   Maandag - Vrijdag: 08.00 - 17.00u
  •   0114 - 314075 (tot 16:45u)

Vullen van tanden en kiezen

Uw tand of kies kan gevuld worden als u een gaatje (tandbederf) heeft of als uw kies afbreekt. Een bestaande vulling moet soms vervangen worden als er bijvoorbeeld een breuk in zit. Een vulling zorgt er voor dat u weer goed kunt kauwen en voorkomt verdere (pijn)klachten. Indien uw tandvlees iets teruggetrokken is, dan liggen soms de tandhalzen bloot. Dit kan gevoeligheid geven bij koude en warme dranken. Uw tandarts kan de tandhalzen dan afdekken met een vulling

Vroeger werden er grijze vullingen geplaatst, tegenwoordig worden er alleen nog maar witte composiet vullingen geplaatst. Dit is het sterkste materiaal van de drie soorten vullingen die er zijn. Composiet wordt gebruikt voor het vullen van gaatjes, het repareren van afgebroken tanden, het verfraaien van verkleurde tanden of tanden met afwijkende vormen. De kosten voor een vulling zijn variërend door bijvoorbeeld het materiaal dat gebruikt wordt en de grootte van de vulling.

Hoe verloopt de behandeling van een tand of kies 

Als het nodig is kan de tandarts plaatselijk de tand of kies verdoven. Dit zal hij dan ter plekke met u bespreken. Daarna begint hij met de behandeling. Eerst boort hij het tandbederf of oude vulling weg. Als de tand of kies helemaal schoon en droog is wordt er een speciale lijmlaag gelegd waarop het vulmateriaal in lagen wordt aangebracht. De witte vulling van composiet komt op de lijmlaag. Tussendoor wordt het composiet door blauwe belichting uitgehard.

Tot slot wordt de vulling gepolijst. Op die manier wordt de vulling mooi glad en krijgt deze een mooie aansluiting met de rest van de tand of kies.

 

Pijnklachten na het vullen van een tand of kies

U kunt enkele weken na het vullen pijnklachten hebben. Dit komt doordat een tand of kies uit levend materiaal bestaat. Het boren in een tand of kies maakt in feite een tandbeenwond die enige tijd nodig heeft om te genezen. De klachten zullen in de loop van de tijd afnemen. Het kan gebeuren dat een vulling iets te hoog is, de tandarts kan dit aanpassen. Indien de klachten verergeren moet u contact opnemen met uw tandarts. Het kan zijn dat de vulling te diep was voor de tand en hierdoor is gaan afsterven. De tand of kies heeft dan een wortelkanaalbehandeling nodig.