•   Tivoliweg 49 A 4561 HK Hulst
  •   Maandag - Vrijdag: 08.00 - 17.00u
  •   0114 - 314075 (tot 16:45u)

Mondhygiëne en Parodontologie

Rondom uw tanden en kiezen bevindt zich het parodontium. Dit bestaat uit tandvlees, vezels en kaakbot. Deze vormen samen het steunweefsel van het gebit.

Gezond tandvlees zit vast aan de tanden en kiezen. Bij de rand van het tandvlees zit een smalle, ondiepe ruimte. Deze smalle ruimte tussen tandvlees en de tandwortel heet een pocket. Bij een gezond tandvlees is de pocket hooguit 3mm diep.

Hoe ontstaat tandvleesontsteking?

In uw mond bevinden zich altijd bacteriën. Deze bacteriën hechten zich aan het oppervlak van uw tanden en kiezen en vormen zo een kleverig laagje dat tandplaque heet.

Wanneer u de hele dag niet zou eten of drinken, vormt er zich elke dag een nieuwe laag tandplaque. Tandplaque heeft bijna dezelfde kleur als uw eigen tanden of kiezen, waardoor het nauwelijks opvalt. Het beginstadium van tandplaque is heel zacht en makkelijk te verwijderen met uw tandenborstel.

Als u de tandplaque niet goed verwijdert, verkalkt het tot tandsteen dat stevig vastzit aan de tanden kiezen. U kunt zelf het tandsteen niet verwijderen met een tandenborstel. Alleen de tandarts, mondhygiëniste of preventie-assistente kan dit met een speciaal instrument verwijderen.

Wat is gingivitis?

Gingivitis is het begin (eerste stadium) van een tandvleesontsteking. De bacteriën die in tandplaque langs de rand van uw tandvlees blijven zitten, veroorzaken een ontsteking in het tandvlees. 

U kunt ontstoken tandvlees vaak zelf herkennen: het tandvlees is vuurrood, gezwollen, slap een beetje glazend en sluit niet meer strak om de tanden en kiezen. Wanneer het bloedt tijdens het poetsen of na het gebruik van een tandenstoker, ragers of flosdraad, is dat een belangrijk signaal dat uw tandvlees ontstoken is. Ontstoken tandvlees is zelden pijnlijk. Als u het tandplaque niet voldoende verwijdert, wordt het ontstoken tandvlees slapper, neemt het aantal bacteriën onder de rand van het tandvlees toe en wordt de ruimte tussen uw tandvlees en tanden (de pocket) dieper.

Bij het toenemen van een pocketdiepe kan uw tandenborstel de bacteriën in de pocket niet meer verwijderen. Daardoor kan er schade aan het parodontium ontstaan. Wanneer gingivitis op tijd behandeld wordt, treedt er geen blijvende schade op aan het parodontium en zal het tandvlees zich volledig herstellen.

 

Wat is parodontitis?

"Parodontaal" betekent letterlijk: rond de tand. Als gingivitis niet op tijd wordt behandeld zal dit overgaan in het tweede stadium van tandvleesontsteking. Dit noemen wij in de tandheelkunde parodontitis. Bij parodontitis zijn ook de vezels en het kaakbot betrokken bij de ontsteking. De vezels worden aangetast in het kaakbot gaat verloren en de pockets worden veel dieper.

 

Hoe voorkom je parodontitis?

De beste manier om parodontitis te behandelen, is de oorzaak van de ontsteking (tandplaque) dagelijks verwijderen. Tweemaal daags tandenpoetsen met fluoridetandpasta en het gebruik van stokers, flosdraad en/of ragers (borsteltjes voor tussen de kiezen) kunnen de tandplaque goed verwijderen, mits op de juiste manier gebruikt. Dagelijks poetsen zal ervoor zorgen dat er bijna geen tandsteen zal ontstaan Helemaal voorkomen kan bijna niet. Tandsteen is zo hard dat het alleen met behulp van instrument verwijderd kan worden tijdens een gebitsreiniging bij uw tandartspraktijk.

 

Wat u nog meer moet weten over parodontitis

Zoals gezegd is tandplaque de oorzaak van parodontitis. Zonder plaque geen parodontitis. Niet iedereen die gingivitis heeft, krijgt ook parodontitis. Sommige mensen zijn veel vatbaarder voor het krijgen van parodontitis. Het is bekend dat behalve onvoldoende mondhygiëne ook de soorten bacteriën die iemand in de tandplaque heeft een rol spelen bij het ontstaan en de ernst van parodontitis. Ook beïnvloed de algemene weerstand, roken, diabetes, stress, voeding en erfelijke aanleg het ontstaan en de ernst van parodontitis. Omgekeerd kan parodontitis ook invloed hebben op de algemene gezondheid.

Tandsteen verwijderen en polijsten

In het bovenstaande werd al beschreven hoe tandplaque, kan verkalken en hard wordt. Dit wordt tandsteen genoemd. Tandsteen kan problemen aan het tandvlees veroorzaken. Indien tandsteen niet wordt verwijderd door de tandarts of preventie-assistente, kan dit op den duur zelf resulteren in losstaande tanden en/of kiezen. Het is daarom van belang dat het tandsteen wordt verwijderd. Het tandsteen kan op twee manieren worden verwijderd: met behulp van een haakje waarbij het tandsteen wordt weggekrabd of met een appraat dat ultrasone trillingen geeft. De trillingen zorgen ervoor dat het tandsteen los trilt.

 

Na afloop van de behandeling

Na de behandeling worden uw tanden gepolijst. Dit gebeurt met een borsteltje of cupje in combinatie met polijstpasta. Deze polijstpasta wordt op uw tanden aangebracht en vervolgens worden de tanden met het borsteltje of cupje gepolijst

Als u er na de gebitsreiniging een goede mondhyiëne op na houdt, kan het tandvlees zich weer herstellen. Het polijsten zorgt ervoor dat de ongewenste aanslag wordt verwijderd en de esthesiek hersteld.

De tandarts verwijst u door naar een van de preventie-assitentes als uw mondgezondheid eigenlijk nog goed is, maar als er wel sprake is van tandsteen en/of tandplaque. De preventie-assistente zal tandplaque en tandsteen voor u verwijderen indien dat niet dieper dan 3mm onder het tandvlees zit. Zij polijst ook uw gebit. De paropreventie-assistente mag het tandplaque en tandsteen verwijderen dat niet dieper gaat dan 6mm onder het tandvlees.

De paro en preventie-assistentes in onze praktijk adviseren u op het gebied van preventie, welke gebitsreiniging het meest geschikt is voor uw persoonlijke situatie. U krijgt adviezen en instructies zodat uw mondhygiëne optimaal blijft.

Uw tandarts verwijst u pas door naar de parodontoloog als hij tijdens de controle van uw gebit constateert dat de gezondheid van het tandvlees in gevaar is. Dit meet hij met een pocketsonde bij een halfjaarlijkse controle. Een indicatie hiervoor is de aanweizgheid van tandsteen, meer dan 2 a 3 millimeter onder het tandvleesrand. Bij de parodontoloog zullen ze voorafgaand eerst een behandelplan met u bespreken, zodat u precies op de hoogte bent van de voorgenomen behandeling en de daaraan verbonden kosten.

Een parodontoloog is een tandarts, die zich heeft gespecialiseerd en zich alleen nog maar bezighoudt met een diagnose en behandeling van ernstige tandvleesaandoeningen.

Wij zullen u een afspraak bij de parodontoloog adivseren voor een behandeling van ernstige parodontale problemen wanneer...

 

  • De tandarts constateert dat, ondanks de behandelingen bij de paro en preventie-assistente, de conditie van uw tandvlees niet voldoende is verbetert;
  • Het tandvlees terugtrekt;
  • U last blijft houden van een slechte adem: er pus komt uit de pockets (de ruimte tussen tand en tandvlees);
  • Uw tanden of kiezen los gaan staan of uitwaaieren;
  • U het gevoel heeft dat uw tanden anders gaan staan;
  • Er in uw familie veel parodontitis voorkomt. De agressieve vorm van parodontitis is erfelijk en begint vaak al voor het dertigste levensjaar en verloopt uiterst snel zonder adequate specialistische behandeling;
  • U een hartinfarct gehad heeft, suikerziekte heeft of osteoporose. Recent onderzoek duidt erop dat parodontale aandoeningen met deze ziektes in verband gebracht moeten worden. De bacteriën, die geassocieerd worden met parodontitis, kunnen in de bloedbaan komen en een gevaar vormen voor de rest van het lichaam. Gezond tandvlees zal dus bijdragen aan een gezonder lichaam;
  • U ontevreden bent over tanden die ‘te kort' zijn of wanneer u niet tevreden bent over hoe het tandvlees rond uw voortanden eruit ziet;
  • U vrijliggende gevoelige tandhalzen weer met tandvlees bedekt wilt hebben en zodoende de gevoeligheid kunt verminderen en de esthetiek van het gebit weer kan verbeteren.