•   Tivoliweg 49 A 4561 HK Hulst
  •   Maandag - Vrijdag: 08.00 - 17.00u
  •   0114 - 314075 (tot 16:45u)

Implantaten

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een soort kunstwortel, gemaakt van lichaamsvriendelijk materiaal zoals titanium. Een implantaat vervangt een afwezige tand of kies en wordt als een schroef in het kaakbeen aangebracht door een tandarts-implantoloog. Het implantaat kan vervolgens houvast bieden voor een kroon, brug of prothese.

Het is erg belangrijk dat het tandvlees rondom de resterende tanden in uw mond gezond is. Indien dit niet het geval is, moet het tandvlees eerst behandeld worden alvorens een implantaat geplaatst kan worden.  

Bij vrijwel iedere volwassene is het mogelijk om implantaten te plaatsen, mits er voldoende kaakbot aanwezig is. Indien er te weinig bot aanwezig, kan er extra bot bijgeplaatst worden tijdens de behandeling. De tandarts-implantoloog zal voorafgaand aan de behandeling een mondonderzoek en analyse van röntgenfoto’s doen om te beoordelen of een implantaatoperatie bij u kan worden uitgevoerd. Aan de hand van deze beoordeling wordt er een begroting voor u gemaakt en wordt er een nieuwe afspraak ingepland voor de daadwerkelijke behandeling.

Voor de behandeling krijgt u een recept mee voor geneesmiddelen die u voorafgaand aan de behandeling in huis moet halen. Het is belangrijk dat u de instructies voor het innemen van deze medicatie goed opvolgt.

 

De behandeling

1. Het implantaat wordt onder plaatselijke verdoving geplaatst in het bot. Vervolgens wordt er een soort dopje op het implantaat geplaatst (healing abutment). Hierover wordt het tandvlees dicht gehecht.

2. Twee weken na de behandeling komt u terug bij de tandarts-implantoloog voor nacontrole en eventueel het verwijderen van de hechtingen (indien deze nog niet vanzelf opgelost zijn).

3. Het implantaat heeft een poos nodig om vast te groeien in het kaakbot. Dit duurt doorgaans drie tot vier maanden. Als het implantaat stevig in het bot vastgegroeid zit wordt een groter dopje (healing abutment) geplaatst, waardoor u het implantaat vanaf dan ook kunt zien in de mond. Tijdens deze stap worden er meestal ook gelijk de eerste afdrukken gemaakt. Deze afdrukken worden opgestuurd naar het tandtechnisch laboratorium.

4. Het hangt af van de situatie hoeveel afspraken u daarna nog nodig heeft. Dit is namelijk verschillend bij kroon- en brugwerk of een prothese. De tandarts-implantoloog informeert u hierover.

Na de operatie

Afhankelijk van de uitgebreidheid van de behandeling dient u rekening te houden met enige zwelling/verkleuring van de lippen, slijmvliezen of wang. Dit is maar tijdelijk. U krijgt medicatie voorgeschreven tegen napijn. Indien er achteraf nog hevige bloeding, pijn of huiduitslag optreden of als er een andere reden is die u ongerust maakt, neemt u dan gerust contact op met de praktijk.