•   Tivoliweg 49 A 4561 HK Hulst
  •   Maandag - Vrijdag: 08.00 - 17.00u
  •   0114 - 314075 (tot 16:45u)

Wortelkanaalbehandeling

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meerdere wortels. De kroon is het deel dat u ziet. De wortels ziet u niet. Deze zitten onder uw tandvlees in het bot gegroeid. In iedere wortel loopt een kanaal, het wortelkanaal.

In het wortelkanaal zitten zenuwen en kleine bloedvaten. Dit levend weefsel wordt in de tandheelkunde 'pulpa' genoemd. Deze pulpa kan door tandbederf, een lekkende vulling, bacterie of een val ontstoken raken. De wortelkanalen staan via de wortelpunt in verbinding met het bot. Hierdoor kan een ontsteking in de pulpa zicht uitbreiden naar dit gebied.

De wortelkanaalbehandeling

Uw tandarts adviseert om eerst een röntgenfoto te maken om de status van de wortelkanalen te bekijken en om te zien waar de ontsteking zit. Nadat de tandarts u een plaatselijke verdoving heeft gegeven, maakt hij uw tand of kies open. Nu kan het dode weefsel worden verwijderd. Daarna reinigt de tandarts de tand of kies met kleine vijltjes en een desinfecterende vloeistof. Daarnaast controleert hij/zij of er nog andere ontstekingen zijn. Als de zenuwen uit de pulpa verwijderd zijn, worden de open ruimtes in de wortelkanalen opgevuld met rubberen stiftjes en afgewerkt met een normale composiet vulling. Als de kies erg is verzwakt kan een kroon nodig zijn.

Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?

Een wortelkanaalbehandeling is vrijwel pijnloos, omdat de behandeling uitgevoerd wordt onder plaatselijke verdoving. Wel kan er na de behandeling enige napijn optreden, dit is normaal. Deze verdwijnt na enkele dagen. Wacht niet tot de pijn in alle hevigheid doorgebroken is vooraleer pijnmedicatie in te nemen. U kunt de volgende pijnmedicatie gebruiken: paracetamol of ibuprofen. Indien de pijn of zwelling toeneemt 3 tot 4 dagen na de ingreep, is het noodzakelijk terug contact met ons op te nemen.

 

Na de behandeling

Vroeger kon de tand of kies waaraan een wortelkanaalbehandeling was uitgevoerd, nog wel eens veranderen van kleur. De tand kon grijs of donkerder worden. Dankzij moderne technieken gebeurt dit tegenwoordig bijna niet meer. Ontstaat er wel een vekleuring in uw tand of kies, dan kan dit worden verholpen door uw tandarts.

Uw tandarts zal na de wortelkanaalbehandeling de tand of kies regelmatig blijven controleren. Dit gebeurt aan de hand van röntgenfoto's. Wortelkanaalbehandelingen zijn over het algemeen succesvol en kans op nieuwe ontsteking is vrijwel klein. Mocht dit wel ontstaan, dan komt de tand of kies mogelijk in aanmerking voor een herbehandeling door een endodontoloog. Hiervoor dienen wij u door te verwijzen naar een andere praktijk. Gaat de ontsteking zich echter uitbreiden naar het eind van de wortel en het kaakbot, dan zal u tandarts u verwijzen naar een kaakchirurg voor een wortelpuntoperatie (apexresectie).

Wat gebeurt er als ik geen wortelkanaalbehandeling laat uitvoeren?

Wanneer de pulpa ontstoken is, kan deze niet meer genezen. Het alternatief van een wortelkanaalbehandeling is dan het trekken van een tand of kies. In sommige gevallen is dit de beste oplossing. Over het algemeen is het beter om zoveel mogelijk uw eigen tanden en kiezen te behouden en een wortelkanaalbehandeling uit te laten voeren.