•   Tivoliweg 49 A 4561 HK Hulst
  •   Maandag - Vrijdag: 08.00 - 17.00u
  •   0114 - 314075 (tot 16:45u)

Kronen en facings

Wat is een kroon?

Indien er onvoldoende houvast is voor een vulling door bijvoorbeeld tandbederf, kan een kroon een goede oplossing bieden om uw tand of kies te behouden. Daarnaast kan een kroon het uiterlijk van uw gebit verbeteren. Meestal betreft dit verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen die voorin de mond staan. Een kroon geeft stevigheid en bescherming aan de tand of kies onder de kroon, omdat een kroon uit één stuk bestaat.

Een kroon is een kapje van porselein en/of metaal dat precies over de afgeslepen tand of kies heen past. De kroon wordt op de tand of kies vast gecementeerd. De tandarts zorgt dat de kroon aangepast wordt aan de kleur en vorm van uw andere tanden en kiezen, zodat het mooi past in uw mond. Op deze manier blijft het een natuurlijk geheel.

 

De behandeling

De tandarts omslijpt een groot deel van de tand of kies tot een ‘stompje’. Dit gebeurd onder plaatselijke verdoving, zodat u geen pijn ervaart. Daarna maakt de tandarts verschillende afdrukken van de omslijping en de omliggende tanden en kiezen. Meestal plaatst de tandarts een dun draadje tussen de tand en het tandvlees om het tandvlees van de tand of kies af te houden. Op deze manier kan er een zo nauwkeurig mogelijke afdruk gemaakt worden. In het tandtechnisch laboratorium worden de afdrukken gebruikt om de kroon op de juiste hoogte en grootte te maken.

Het duurt twee weken tot de definitieve kroon klaar is. In de tussentijd wordt er een tijdelijke kroon over uw tand of kies geplaatst, ook wel een noodkroon genoemd. U kunt met de tijdelijke kroon gewoon eten, maar deze is niet zo sterk als de definitieve kroon. Het is dus wel belangrijk dat u voorzichtig bent met de noodkroon.

Tijdens de afspraak voor het plaatsen van de kroon wordt de kroon eerst gepast. Er wordt gecontroleerd of de kroon mooi aansluit en niet te hoog is als u dichtbijt. Vervolgens wordt de kroon vastgezet met een daarvoor bestemd cement.  

 

Losse kroon

De mogelijkheid bestaat dat het cement na verloop van tijd loslaat waarmee de kroon is vastgezet. Hierdoor kan de kroon van zijn plaats komen. Als dit gebeurt, neemt u dan direct contact op met de praktijk. Uw tandarts kan de kroon in de meeste gevallen weer terug vastmaken.

 

Facings

Een facing is een schildje van porselein of composiet, waarmee de esthetiek van uw gebit naar uw wensen aangepast kan worden. Zo wordt de vorm of kleur van een tand mooier. Een facing wordt meestal gemaakt om de voortanden te verfraaien. Zo kan de tandarts een spleetje tussen uw tanden dicht maken, afgebroken hoekjes herstellen, verkleurde tanden weer witter maken en scheve tanden verbergen.

 

De behandeling

Een facing van composiet is in één behandeling door de tandarts aan te brengen. Een facing van composiet bevat eigenlijk hetzelfde materiaal als een vulling. De behandeling verloopt ook hetzelfde als bij een vulling.

Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Daarvoor zijn minstens twee bezoeken aan de tandarts nodig. Tijdens de eerste afspraak beslijpt de tandarts uw voortand(en) minimaal. Soms kunnen er ook zonder slijpen facings worden gemaakt, maar dit hangt af van de situatie en dit is helaas niet bij iedere patiënt mogelijk. Vervolgens worden er verschillende afdrukken gemaakt. Deze worden opgestuurd naar het tandtechnisch laboratorium. In het tandtechnisch laboratorium worden de afdrukken gebruikt om de facings in de juiste vorm en grootte te maken. In samenspraak met u wordt de kleur bepaald. Twee weken later zijn de facings klaar en kunnen ze bij u worden geplaatst. In de tussentijd krijgt u noodfacings. Tijdens de afspraak voor het plaatsen van de definitieve facings worden deze eerst gepast en vervolgens geplaatst met een speciaal daarvoor bestemd cement.

De kosten van een facing kunnen verschillen door het materiaal waar de facing van gemaakt wordt. Vraag de tandarts altijd naar de materiaalopties en wat de behandeling gaat kosten.